Smaczna włoska restauracja – jak ją rozpoznać?
Włoskie restauracje to w Polsce najpopularniejszy typ restauracji. Lubimy włoskie jedzenie gdyż jest smaczne, treściwe oraz ceszy oko. Bez wątpienia najczęściej wybieramy takie dania jak pizza imakarony. Mocniej zaznajomieni z kuchnią włoską konsumenci degustują rzadsze potrawy – risotto, lasagne czy włoskie zupy minestrone.
Szukając prawdziwej włoskiej restauracji należy zwrócić uwagę na kilka elementów: jak wiele składników naprawdę jest sprowadzanych z Włoch, czy w karcie są również mniej znane potrawy, czy karta win, zawiera typowo włoskie trunki. Włoska kuchnia to bogata różnorodność i jedzenie z różnych części Włoch. W najlepszej restauracji poczujemy prawdziwy smak Włoch.
Włoska kuchnia jest łatwa, co nie zmienia tego, że jest mniej smaczna Z czystym sumieniem można uznać, że jest to wspaniała kuchnia z Europy .
Dobre wino włoskie
Jakakolwiek restauracja włoska, która aspiruje do tytułu bycia klasycznym miejscem na kulinarnej mapie regionu, nie może ignorować trunków. Kolacja w stylu włoskim bez wyjątku musi zawierać również aperitiff. Odrobina alkoholu to dla Włocha standard. w restauracji Klasyczne wina z Włoch to przede wszystkim toskańskie chianti, lombardyjskie oltrepo pavese i nuragus z Sardynii. Włoska restauracja – o ile rzeczywiście chce być postrzegana jako typowa włoska trattoria, powinna mieć różnorodną kartę win.
Charakterystyczna włoska restauracja
Chcąc zrozumieć indywidualność włoskiego gotowania bez wahania warto odwiedzić restaurację, która jest w stanie podać nie tylko makaron i pizzę.
Zobacz film